Artister för fred
Tillsammans skapar vi en fredskultur
För att konst och kultur kan befrämja dialog och samvaro mellan människor
Artister för fred medverkade på en freds- och integrationskonferens med festival på
Stockholms stadsmission den 23 augusti
Artister för fred välkomnade tillsammans med Stockholms Stadsmission i deras vackra lokal på Mariatorget 10 i Stockholm till en festival med musik och presentationer om vikten av att vi alla kan medverka till att skapa en fredligare och tryggare värld.
Ingela Karlson inledde med att läsa poesin. Caroline Williams med Martin Suparno Ekström uppträdde och spelade bl.a. ”Knocking on Heavens” door. Eva Högberg hade ett uppträdande om vikten av att lyssna och avslutade med vacker sång tillsammans med Martin Suparno Ekström på piano. Signe Rudberg Selin, sjöng och läste poesi om fred och försoning.
Varje fredag 15.30 välkomnas allmänheten att delta i tyst halvtimme i meditation och bön på Stadsmissionen för fred. Lotta Sjöström från Kristna Freds förklarade bakgrunden till denna tradition om att skapa samhörighet i det tysta. Så fick alla sitta och mediterar. Fred handlar ju också om att finna den inre friden. Samtidigt visades Torgny Larssons konstverk som gav inspiration om att skapa det fredliga huset.
Inledningen på konferensen talade Lorenz Jolin om innebörden av FN deklaration om att skapa en fredskultur. Fredskultur är något som vi alla kan bidra med och påverkar alla områden i livet som miljö och demokrati. Klimatet och social rättvisa är ofta föremål för politiska diskussioner som alltför sällan leder till konkreta resultat.
Fredskultur omfattar i grunden alla delar av vårt samhälle. När det implementeras i hela samhälelt när går åt samma håll, då först få kan vi uppnå hållbar fred.Fred på individnivå rör även psykisk hälsa. Hans Andersson informerade om ett projekt om nödvändigheten att lyfta fram det. Kemal Görgü ordförande för AFF (se talet nedan) talade om konsten som verktyg att skapa fred. Fred är mycket även en fråga om att förebygga konflikter.Konfliktlösning på social nivå medverkade studenter från Georgien med deras lärare Tamar Lolishvili. Studenterna vill lyfte fram deras tro på freden för att rädda landet från fortsatt etniska konflikter som delat landet. Syftet är att motverka den utveckling som drabbat grannlandet Ukraina. Zia Mohammed, ledare för Afghan Peace Dialogue (APD) i Sverige. Zia talade om vikten av att upprätthålla dialog även mot politiska motståndare. Situation för kvinnor i dagens Taliban är mycket svår och då viktigt att fortfarande ha tro på att man kan påverka utvecklingen i landet mot mer demokrati och frihet.Tord Björk, från Jorden vänner och Artister för fred, talade om konfliktlösning på global nivå. Hur viktig fredsfrågan är för också lösa klimatfrågan. I grunden handlar en fredligare värld också om att vi inte bara lokalt men även global verkar för social rättvisa och stärker den lokal demokrati för att uppnå en hållbar fred och säker samhällsutveckling.
Ingela Karlsson välkomnar deltagarna.
Lorenz Jolin
Martin & Caroline
Caroline Williams sång
Signe Rudberg Selin
Eva Högberg
Lotta Sjöström leder tyst halvtimme med Yusuf Eneborg och Erik Moberg
<<<<<gdfofgien
Studenter ifrån Georgien
Mohammad Zia
Ingela Karlsson
Martin Suparno Ekström
Till högerKemal Görgü
med Ingela Karlsson, Lorenz Jolin och Tord Björk
FN:s deklaration om fredskultur
Fredskultur är grundvalen för en hållbar fred. Det omfattar alla aspekter av samhället. Det berör miljön, vår kultur och det civila samhället.
Alla kan och behöver bidra till att öka människor medvetenhet och förmåga till samverkan och ta ett gemensamt solidariskt ansvarstagande för alla bästa.
Rapport från Åland av Hans Anderson
Vi reste fem personer på inbjudan av ABF, Åland för att presentera vårt projekt och inom detta framföra ett program på deras evenemang Kultur och Hantverk, den 3/7 2024.
Vi blev väldigt väl mottagna och omhändertagna av ABF.s representant Mia Hanström som körde några av oss till hotellet med delar av packning, så vi kunde checka in och därefter till deras kontor i Föreningshuset, en charmig byggnad mitt i Mariehamn – det mesta ligger på gångavstånd.
Vi visade en PowerPoint, med förslag på fortsatt samarbete inom ramen för ett samnordiskt projekt med arbetsnamn ”Fredskultur utan gränser”, dess syfte, huvuddrag och metod, samt budget, och möjlig medfinansiering mm, vilket krävs av givarna Demos och Nordiska Kulturfonden. Detta mottogs med viss entusiasm och vi har här en god grund för gemensamma arrangemang.
På kvällen medverkade vi i musikuppträdande på Mormors trädgård, ett populärt kulturcafé i Mariehamn. Där var också en lokalhistorisk presentation, som uppskattas av publiken, som var blandad, många äldre, men också barn med föräldrar.
Där uppträdde sedan den lokala kulturpersonligheten Helena Flöjt. Ett tjugotal personer från den åländska Ukraina-föreningen, som varje dag sedan kriget började haft manifestationer utanför det ryska konsulatet, med talkörer och sång.
Från Artister för fred uppträdde Eleonor och Hans som sjöng och spelade två stycken. Lorenz höll ett föredrag om Fredskultur, för att klargöra och sprida detta begrepp och framhålla värdet av att kunna leverera en motvikt mot den rådande krigsretoriken.
Programmet avrundades med en kortversion av Ingelas Karlsons pjäs om Jean d’Arc, som märkbart imponerade på publiken, som uppskatta antal till ca 140 pers.
Vi har med denna insats både spridit och utövat fredskultur och lagt grunden för fortsatt samarbete i nya projekt och är mycket nöjda med resultatet.
Bilder från några av våra event
Möte om psykisk (o)hälsa
11 mars 2024
Nordisk hjälp och Artister för fred och arrangerade ett öppet möte i Solidaritetshuset, där Hans Andersson presenterar det pilotprojekt finansierat av Åke Wiberg stiftelse, för en diskussion om hur detta tema skulle kunna utvecklas.
Projektet riktar sig till barn och ungdomar, med syfte att utveckla verktyg som stärker dem i en tid då krigsretoriken flödar, våldet ökar i samhället och allt fler ungdomar lider av psykisk ohälsa. Vi ser fredskultur som en väg till ökad psykisk hälsa, medan krigshot, terror och våld inte bara är illa nog i sig, utan också en källa och en orsak till psykiskt lidande.
Vårt långsiktiga syfte är att bryta det Tabu som råder i många traditionella kulturer, och gör det svårt för ungdomarna att prata om sina problem, om de mår dåligt och känner sig deprimerade, samt att etablera ”trygga rum” där ungdomar kan samtala med utbildade volontärer om psykiskt lidande, ohälsa och sjukdomar, och vart de kan vända sig för att få professionell hjälp och stöd.
Projektet är en pilot, som kan öka vår erfarenhet, kapacitet och förmåga att stödja ungdomar genom att utöva och förverkliga fredskultur och ska leda till ansökningar i större skala hos folkhälsomyndigheten och andra givare, som Arvsfonden, Mucf och Tim Berglings stiftelse.
Artister för Fred deltog på Östhammars kulturfestival
Daniel Östersjö, Elin Lyth, medverkade på festivalen liksom Kemal Görgü och Hans Andersson
AFF i Östhammar
Hans Andersson
Den 5/11 genomförde AFF ett program i Östhammar, som en del av stadens och kommunens kulturvecka på temat Oväntade möten. Detta är att i praktiken arbeta med och för fredskultur i folkbildningsanda.
Vår grundidé är att sprida ett fredens budskap genom kultur, att lansera och verka för begreppet fredskultur, i motsättning till den rådande krigsfixerade debatten och samhälleliga samtalet, den populärkultur som översvämmar oss, och särskilt ungdomen med våldsromantiserande filmer, spel och berättelser.
Daniel Östersjö och Elin Lyth, kända musiker, som ofta uppträder i norra Uppland, framförde tonsatta dagermantexter och dikter av Kristina Lugn, men även tex Bob Dylans Masters of War. Lugn är liksom Dagerman från norra Uppland, Tierp respektive Älvkarleby.
I en programpunkt berättade skådepelaren Kemal Görgü om ett oväntat möte med en björn och Hans Anderson som läste Stig Dagermans berättelse "Lorden som jag rodde", också det ett möte med det oväntade, och över kultur-, generations- och klassgränser i det gamla Sveriges traditionella bondesamhälle, och resonerar kort kring detta. Samt framförde Dagermans sisat ”dagsedel” Varning för hunden – på årsdagen av att den publicerades år 1954, morgonen efter hans självmord.
Artister för fred söker bidrag från olika givare. Detta kallar vi Fred på jorden, fred med jorden. Vi välkomnar fler inslag i framtida föreställningar, och har mottagit intresseanmälningar från Ingela Karlsson med en eller flera scener ur Jeanne d’Arc och Eva Lund visar två tavlor och för en diskussion utifrån dessa.
Artister för freds
event på Sergels Torg
Foto: Eva Lund
Vinnare i Alingsås Fotoklubbs tävling skuggor med motiveringen:
"Motivering till En solig dag i Stockholm där en ensam trubadur fångar uppmärksamhet hos sin publik. Trubaduren ger en härlig färgklick med sin röda keps och halsduk.
Med tanke på temat så var detta en överlägsen vinnare."