E-mail info@artisterforfred.se

Sveriges svar på Bono

Tidigare har vi skrivit om artisten Bono, som utöver en fantastisk musikkarriär faktiskt också är känd för att arbeta för fred runt om i världen. Det finns nog ingen artist världen över som har arbetat så mycket för att sprida pengar och kärlek världen över, och det får ju självklart en att fundera på vem som är Sveriges svar på Bono?

Fram tills nu har det nog inte funnits ett självklart alternativ, utan trots att det har funnits artister som gjort bra saker så har ingen stuckigt ut. Detta fram till den 4 december, då artisten Timbuktu ställe sig i talarstolen i riksdagen. Han hade pris för fem i tolv-rorelsens pris. Om ni har missat det kan ni titta här:

Det är ett fantastiskt tal, som gör att man ryser över hela kroppen. “Det här är mitt bevis på att jag inte är en främling, så fientligheten mot mig på grund av min hudfärg kan aldrig bli främlingsfientlig. Det är och förbli rasism”, säger han samtidigt som att han lyfter upp sitt pass. Många blev berörda av det här talet. Och det är ett viktigt tal, speciellt i detta år då vi i september går till val. Runt om i Europa slår rasism och främlingsfientliga partier sig fram. Sprickorna i samhället växer sig större, och allt fler är det som mår dåligt på grund av deras härkomst, på grund av deras utseende.

Tårar i ögonen

Timbuktu, eller Jason Diaktié, får tårar i ögonen när han pratar. Just för att det här är så viktigt för honom, och för att han vet att det är viktigt för så många andra också. Det är den viktigaste frågan i Europa just nu, och i Sverige. Vi må vara ett tryggt land, men problemen finns och det är viktigt att man bekämpar dessa med alla medel som går. Glöm aldrig att Hitlers parti, på 30-talet, började som litet och ilsket. Det växte sig sakta större, och människor vande sig med de rasistiska åsikterna. Människan är lättpåverkad.

Det här talet är inte det enda som Timbuktu har gjort för att Sverige ska bli ett bättre land, för att alla ska må så bra som möjligt. Han har också skrivit en låt till Göran Pettersson (då han var statsminister år 2003), lyft den rasistiska frågan tillsammans med Kartellen då de går till hårt angrepp mot Sverigedemokraterna och Jimmy Åkesson samt under två år varit engagerad i musikhjälpen som sänds i SVT och p3 med målet att under några dagar samla in så mycket pengar som möjligt till välgörenhet.

Han påverkar samhället

Timbuktu gör det alla musiker borde göra: han påverkar samhället. Han vill vara en av de som gör skillnad, och använder sin talang för att göra det. Han är en artist som vi svenskar vara otroligt stolta över att ha, och vi får aldrig glömma bort vikten i att lyssna på vad han har att säga.

Information om Timbuktu:

Födelsenamn: Jason Diaktité
Född: Lund, 11 januari 1975
År som aktiv: 1990 och framåt
3372787-timbuktu-6

Jason “Timbuktu” Diaktité när han uppträder på en scen.