E-mail info@artisterforfred.se

Spela musik på begravningen

Under hela människans historia har vi på olika sätt skapat musik som genererar olika känslor och minnen. Musiken kan förstärka våra sinnen, göra oss hoppfulla, ledsna, glada eller arga. Den kan också hjälpa oss ta oss igenom sorg, smärta och ofrivilliga farväl. Vad brukar vara den vanligaste musiken på begravningen?   

På fjallmansbegravning.se känner man mycket väl till hur viktig musiken är vid en begravning. Dels handlar det om att välja psalmer som man tycker passar in på personen man tar farväl till. Vanliga begravningspsalmer kan vara ”Tryggare kan ingen vara”, ”Blott en dag, ett ögonblick i sänder” och ”Bred dina vida vingar”. Även svenska tolkningen av Amazing grace brukar höras på begravningar idag.

En begravningsceremoni brukar vanligtvis ha 3 psalmer.

Dessa låtar spelar vi helst på en begravning

Att tänka på döden vill många undvika att göra, men vilken musik som ska höras på den egna begravningen har hela 52 procent av svenskarna funderat på.” Dagen.se

Många av oss har en tydlig bild av vad vi vill ska spelas på vår egna begravning, medan andra låter de anhöriga bestämma det. Många som ligger svårt sjuka brukar vilja ha något slutord med, som nämnt här i Aftonbladet, för att kunna bearbeta det som komma skall. Det kan vara ett tryggt sätt att ta farväl i förväg. Det är mycket fritt vad man kan välja att spela, det viktiga är att komma ihåg att man gör det för att hedra minnet av den som gått bort. En lite ovanligare önskning kan vara någon rockklassiker, eller något klassiskt musikstycke som de anhöriga förknippar den döda med. På jnytt.se kan du läsa om vilka fler populära sånger som brukar spelas.