E-mail info@artisterforfred.se

Politik i musik

Thåström-graffiti i Snösätra, StockholmLänge har artister använt sin position för att påverka politiskt och få fram sina åsikter om vad de tycker, både på hög och låg nivå. Vi tänkte berätta om några av de exempel som finns på artister som försöker påverka politiken och omvärlden med sin musik. 

Som artist har du en stark position där du kan använda din musik för att få ut ett budskap. Och det är många som tar den chansen, de vill inte bara vara en av alla artister i mängden som enbart underhåller, de vill även ta ställning i viktiga frågor och framföra vad de tycker. Från början var det kanske främst de mer alternativa musikgenrerna som använda sig av politiska budskap i sina låtar, men i dagsläget finns det närvarande i alla former av musik. Allt från pop till punk, hip-hop och soul innehåller budskap som artisterna vill att vi ska ta åt oss, både mer diskreta sådana och sådana budskap som är väldigt tydliga. Här kommer några exempel.

  • Lady Gaga tog tydlig ställning för allas lika värde och mänskliga rättigheter i sin låt Born This Way, där bland annat raden ”no matter gay straight or bi / lesbian trangendered life (…) no matter black white or beige / chokla or orient made” finns med.
  • Årets vinnare i Eurovision Song Contest, Emmelie de Forest, berättar att hennes vinnarlåt Teardrops handlar om de inre konflikterna inom Europa och hur länder ständigt sviker varandra.
  • En av de mest klassiska politiska låtarna är Ebba Gröns låt Staten och Kapitalet, som innehåller rader som ”kapitalet höjer hyrorna och staten bostadsbidragen / så kan man fiffla en smula med den järnhårda lönelagen” vilket tydligt kritiserar hur storföretag, eller kapitalet, samarbetar med staten för att styra människor. Flera av Ebba Gröns låtar är väldigt politiska.
  • M.IA heter en hiphopartist som i flera av sina låtar riktar stark kritik mot framför allt västvärldens krig mot mellanöstern genom sina låtar.
  • Vi minns väl alla låten Where is the love med Black Eyed Peas, en låt och en video med ett väldigt tydligt budskap för fred och för acceptans, som spreds världen över och fick oss att tänka efter lite extra.
  • Raubtier, ett svenskt band som är rejält mycket hårdare än hårdrock, riktar kritik mot den kultur vi har med dokusåpor och andra hjärndöda program i sin låt Världsherravälde. Brutalt levererad kritik.
  • Den svenska RnB-duon i Ansiktet har ett genomgående tema i alla sina låtar, där de vänder och vrider på de könsroller och normer vi har i samhället, och de vänder totalt upp och ned på mångas syn på vad som är manligt och kvinnligt.

Detta är bara några av alla de exempel som finns, men tydligt är att det är extremt många artister som vill få med ett politiskt ställningstagande eller ett budskap i sin musik, och det får vi ändå tycka är en bra sak. Det är ju väldigt positivt att alla dessa artister som har makt att synas och höras väljer att använda det utrymmet till någonting viktigt och positivt samtidigt som de får göra det de älskar, nämligen musik. Nu kanske inte alla budskap når fram, men det du som lyssnare kan göra är att inte bara lyssna förstrött på din musik, utan verkligen lyssna på orden och fundera över vad artisten försöker säga. För det finns säkerligen ett budskap.